ברוקולי, סלמון, עגבנייה, חומוס – למזונות שונים יתרונות בריאותיים שונים, ועכשיו הזמן לעשות קצת סדר: מה טוב ללב, מה מועיל למערכת העיכול, מה מחזק את העצמות, מה יכול לעזור במניעת סרטן ומה מיטיב גם עם מצב הרוח. במילון המקיף שלפניכם מחולקים המזונות הטובים לפי מפתח בריאות מיוחד, וכמובן שלא שכחנו להוסיף גם מתכונים קלים ופשוטים להכנה. פרויקט מיוחד
לפניכם רשימה של 25 המזונות הטובים ביותר. מומלץ לאכול כמה שיותר מהם ביום, אבל ייתכן שתרצו להקדיש תשומת לב מיוחדת למזונות מסוימים בהתאם לנושאים הבריאותיים המטרידים אתכם. כל אחד מהמזונות מסומן בהתאם ליתרונות המיוחדים שבו, וכדי להפוך אותם לחלק מהתפריט הקבוע שלכם, יש גם דרכים פשוטות וטעימות להכנת כל אחד מהם.
אגוזי ברזיל
מבין המקורות הטובים ביותר לסלניום (מחקרים ראשוניים הראו שהסלניום שומר על אלסטיות העור ומאט את תהליך ההזדקנות וההתקשות של הרקמות, תהליך הקשור לחמצון, מה ששומר על מראה צעיר). מינרל חשוב בסיוע למניעת סרטן, ובכלל זה סרטן העור הנגרם כתוצאה מחשיפה לשמש. מגן גם על הלב, מאחר שעשירים בוויטמין E.
יש הממליצים לאכול שני אגוזי ברזיל ביום, בדיוק כמו שנוטלים גלולות תוספי תזונה. מנה כזו מספקת 150 מק"ג של סלניום.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
אורז חום
מלא
מסייע לאזן את רמות הסוכר בדם ומכיל סיבים תזונתיים, שיכולים גם להועיל לעיכול. מספק מנה טובה של מינרלים בוני-עצם, מגנזיום וזרחן, כמו גם ויטמינים משפרי מצב רוח מקבוצת B. גם מקור טוב לסובין. נחשב לקומפלקס הפחמימות המושלם: פחות אלרגני מחיטה ומקור טוב למינרלים סלניום ואבץ.
יתרונות בריאותיים:
- יכול לעזור במניעת סרטן
- שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
- מסייע לעיכול
- משפר את מצב הרוח
בצל
המצרים הקדמונים שתו מיץ בצל כדי לטפל באקנה, בשיעול, בצינון ובמחלות קיבה. הרומאים אכלו בצלים לשיפור הראייה, לעידוד השינה ולריפוי כאבי שיניים. כיום אנחנו יודעים שבצלים מקדמים את בריאות הלב, בגלל שתרכובות הגופרית שבהם (אלו שגורמות לבכות) עוזרות להוריד רמות מסוכנות של שומנים בדם ומונעות ממרבדים שומניים להידבק לדפנות העורקים. הבצל גם עשיר בוויטמינים C ו-E. מחקר שוויצרי גילה כי בקרב עכברים שקיבלו מנה יומית של בצל, נמצאה עלייה משמעותית בתכולת המינרלים בעצם, בצפיפותה ובעובייה.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מחזק את העצמות
ברוקולי – מלך הירקות!
הסולפורפיין, פיטוכימיקל שהברוקולי מכיל, עשוי לסייע במניעת צמיחה של גידולים סרטניים. לא מעט מחקרים מצאו כי הברוקולי מכיל נוגדי חמצון, המסייעים במניעת סוגים שונים של סרטן. ברוקולי עשוי לצמצם את הסיכון לקטרקט. הוא עשיר בחומצה פולית, סיבים, בטא-קרוטן וויטמין C, שכולם עוזרים למנוע מחלות לב, והוא מפחית את הסיכון לשבץ. מחקר ראשוני מצא שתרכובת נוספת המצויה בברוקולי יכולה לחסום את התרבות נגיף ההרפס. זוהי רשימה חלקית בהחלט.
אבל שימו לב: מחקר ספרדי גילה שהבישול במים "הורג" את כל הדברים הטובים בברוקולי, שמתמוססים לתוך מי הבישול. לעומת זאת, אידוי ברוקולי מעל מים למשך שלוש וחצי דקות גרם לאובדן מינימלי בלבד של האנטי-אוקסידנטים החשובים (11-0 אחוז).
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מגן על הראייה
גרגרי יער
קרובים לראש רשימת המזונות שיכולים לעזור לנו להאריך את תוחלת החיים. הם מקור לליקופן וחומצה אלגית, פיטוכימיקלים שעשויים לסייע במניעת הנזק לתא, מה שעלול להוביל להתפתחות גידולים סרטניים. פטל שחור הוא אחד מהפירות המעטים שמכילים ויטמין E הידידותי ללב, ואילו כוס אחת של פטל אדום מספקת שליש מהכמות היומית המומלצת של סיבים המיטיבים עם מערכת העיכול. גרגרי היער מכילים את הרמות הגבוהות ביותר של פנולים, אנטי-אוקסידנט שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, שבץ ומחלות לב, והם גם מחזקים את כלי הדם ומגנים על הראייה.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מסייע לעיכול
- מגן על הראייה
ג'ינג'ר (זנגביל)
מחקרים מראים שהוא יכול להקל על בחילות נסיעה, בחילות בוקר, מחלת ים ובחילות הנגרמות עקב הרדמה. הג'ינג'ר מכיל תרכובת המכונה ג'ינג'רול – מעניקה לו את טעמו המיוחד ועשויה להפחית את לחץ הדם ולשפר את זרימת הדם. חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה מצאו שהג'ינג'רול עשוי גם לסייע במניעת סרטן המעי הגס.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מסייע לעיכול
זרעי פשתן
הזרעים החומים הקטנים עשירים בסיבים שמפחיתים כולסטרול, מונעים עצירות ושומרים על רמות סוכר קבועות בדם. זרעי פשתן מלאים מכילים ליגננים ופיטוכימיקלים העשויים לסייעה בהגנה מפני סרטן. זרעי פשתן והשמן שלהם הם מבין המקורות הטובים ביותר לחומצות שומן אומגה 3, שמפחיתות את הסיכון למחלות לב, מקלות על דלקתיות ומשפרות את מצב הרוח. יש הטוענים כי שתי כפיות זרעי פשתן טחונים ביום יכולות לעזור לחלק מהנשים להתמודד עם גלי חום.
כתשו את זרעי הפשתן במטחנת קפה נקייה לפני אכילתם, אחרת הם יעברו דרך הגוף מבלי להתעכל. אחסנו את הזרעים במקרר וטחנו אותם בכמויות קטנות. גם את השמן יש לאחסן במקרר. לעולם אל תחממו אותו.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
- מסייע לעיכול
- משפר את מצב הרוח
זרעי שומשום
שומרים על רמות סוכר יציבות בדם, מאחר שהם עשירים בחלבון ובשומנים טובים, בעיקר בלתי-רווים, המפחיתים את ה-LDL (הכולסטרול הרע). הסזמין שבזרעי השומשום הוא אנטי-אוקסידנט רב עוצמה, שעשוי למנוע את ספיגת הכולסטרול ולהקטין את ייצורו בכבד. זרעי שומשום הם מקור טוב לסידן ולמגנזיום, המחזקים את העצמות. כמות הסידן בהם גדולה פי 3 מאשר בחלב מלא. מחקר הודי מצא ששימוש בשמן שומשום, עשוי להוריד במקרים מסוימים את לחץ הדם בצורה משמעותית.
טחינה מזרעי שומשום היא דרך מצוינת ליהנות מיתרונותיו. השתמשו בשמן שומשום קלוי כדי לתבל מוקפצים או מרקים, אבל הוסיפו את השמן רק לאחר הבישול.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מחזק את העצמות
- שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
חומוס
מדובר באחת הקטניות הקלות ביותר לעיכול. מספק יותר ויטמין C וכמעט פי שתיים מכמות הברזל יחסית לקטניות אחרות. מקור טוב למינרלים בוני עצם: סידן, מגנזיום ואשלגן. אגב, כל הקטניות ידועות ביכולתן להילחם במחלות – ולמשל מחקר מאוניברסיטת טולן מצא שלאנשים שאכלו שעועית לפחות 4 פעמים בשבוע, היה סיכון מופחת ב-19% לפתח מחלת לב, ביחס לאנשים שאכלו אותן רק פעם אחת בשבוע.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מחזק את העצמות
- מסייע לעיכול
חיטה מלאה
בכל צורותיה – קמח מלא, בורגול וסובין חיטה – חיטה מלאה היא מקור טוב לחלבונים, לסיבים ולוויטמינים משפרי מצב רוח ממשפחת B. מחקר משנת 1999 מצא כי נשים שאכלו 2 מנות של דגנים מלאים ביום, הפחיתו את הסיכון למחלות לב בכ-30%. מחקר שהתפרסם בכתב העת לתזונה קלינית מראה שגברים שאכלו כמנה אחת של דגני בוקר מלאים ביום, נטו ב-20% פחות למות ממחלות לב או מסיבות אחרות, בהשוואה לגברים שאכלו רק לעיתים רחוקות דגני בוקר מלאים כמו שיבולת שועל, דגני סובין או חיטה. מחקר איטלקי חדש גם מצא שמזונות דגנים מלאים עשויים לסייע בהגנה מפני סרטן הפה. אם אתם רוצים להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2, עברו מלחם לבן לחיטה מלאה, שכן דגנים מלאים יכולים להגן בפני המחלה על-ידי שיפור הרגישות של הגוף להורמון האינסולין.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מסייע לעיכול
- משפר את מצב הרוח
טופו
100 גרם טופו מכילים 150-80 קלוריות ו-15-10 גרם חלבון (מומחים ממליצים לצרוך כ-400 גרם ביום). טופו מכיל כמויות מרשימות של סידן (יותר מחלב פרה, והסידן זמין יותר) ושל ברזל, כמעט שאינו מכיל נתרן ונטול טיפת שומן רווי. הוא גורם לחילוף החומרים לעבוד על הילוך גבוה ואפילו מפחית כולסטרול. הטופו מכיל פיטואסטרוגנים (אסטרוגן צמחי), להם מייחסים שמירה על צפיפות העצם, ריענון העור והגמשת רקמת החיבור. אכילת טופו עשויה לסייע בהקטנת הסיכון לחלות בסרטן השד, בעיכוב גדילת תאים ובהקטנת הסיכון ללקות בהתקפי לב.
כמעט אין סוף לדברים שניתן להכין מטופו. הוא מהווה תחליף מצוין למוצרי חלב ולבשר, ומחית טופו מחליפה ביצים באפיית עוגות. ניתן לשלב מחית טופו במרקים וקוביות טופו בסלטים ובתבשילים.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מחזק את העצמות
יוגורט
מקור טוב למינרלים בוני העצם סידן וזרחן. מכיל חיידקים חיים שמועילים לגוף, בכך שהם מספקים את החיידקים הידידותיים המצויים במעיים. צריכה קבועה של החיידקים הללו מסלקת את רגלם של החיידקים המזיקים שגורמים לשלשול ולכיבים. חוקרים משערים שהחיידקים הללו עשויים גם להפחית את כמות הניטרט בגוף, כימיקל הגורם לסרטן. יוגורט גם יכול להקל על זיהומים פטרייתיים, להפחית כולסטרול ולמנוע זיהומים במעיים. משערים שצריכת יוגורט מוגברת במיוחד אצל אוכלוסיות שמערכת החיסון שלהן ירודה, כמו קשישים, עשויה לאזן את התגובה החיסונית, ולהגביר את העמידות בפני מחלות הקשורות למערכת החיסון.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מחזק את העצמות
- מסייע לעיכול
כרוב
נחשב לאחד הירקות התזונתיים החשובים ביותר. מסייע במניעת סרטן בכלל וסרטן המעי הגס בפרט. מספק את כל שלושת הוויטמינים האנטי-אוקסידנטים – בטא קרוטן, ויטמין C וויטמין E – ומציע הרבה יותר בטא-קרוטן וויטמין C מירקות ירוקים אחרים.
כרוב לבן חי מכיל ויטמין C בכמות דומה לזו שבמיץ לימון, והוא מקור עשיר של חומצה פולית שמסייעת במניעת מחלות לב, וגם של סידן ומגנזיום, שני מינרלים החשובים לעצמות חזקות. הוא גם מכיל לוטאין – אנטי אוקסידנט המגן בפני התנוונות מאקולאית בעיניים.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מחזק את העצמות
- מגן על הראייה
מנגו
הפרי הטוב ביותר כמקור לקרוטנואידים. מכיל יותר בטא-קרוטן ממשמשים וממלון כתום. עשיר בוויטמינים נוגדי החמצון C ו-E ונחשב כמקור חשוב לברזל. ניסויים ראשוניים בחיות מעבדה הראו שהמנגו עשוי לסייע במניעת מספר סוגי סרטן. מנגו אחד מכיל 7 גרם סיבים המסייעים לעיכול, רובם הגדול סיבים מסיסים השומרים על כולסטרול נמוך.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מסייע לעיכול
סלמון
בני האינואיט, אסקימואים מגרנלנד, אכלו דיאטה עשירה בדגים ורק לעיתים רחוקות סבלו מהתקפי לב. מדענים מייחסים זאת לחומצת השומן אומגה 3, המפחיתה את הסיכון לקרישי דם ומונעת התקפי לב ושבץ. שמן הדגים בעל התכונות האנטי-דלקתיות עשוי להקל על סימפטומים של דלקות פרקים שיגרונית (ראומטואיד ארתריטיס). במחקרים שנערכו לאחרונה, התגלה כי השומנים הללו עשויים לסייע בהאטת ההתפתחות של גידולים סרטניים, משפרים את המצב הנפשי של אנשים הסובלים מתסמונת דו-קוטבית ומגבירים את ספיגת הסידן, דבר המפחית את הסיכון לאוסטיאופורוזיס. רצוי לאכול סלמון, או דגי מים קרים אחרים כמו מקרל, 3 פעמים בשבוע.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מחזק את העצמות
- משפר את מצב הרוח
עגבנייה
עמוסה באנטי-אוקסידנט ליקופן. עשויה לסייע במניעת מחלות לב וסרטן, במיוחד של הפרוסטטה, השד והלבלב. דיאטה עשירה בליקופן עשויה גם להפחית את הסיכון להתנוונות מאקולאית תלויות גיל. את הליקופן ניתן למצוא בכל מוצר של עגבניות מבושלות, כמו קטשופ משחות ורוטבי עגבניות, אבל עדיף לצרוך אותו מעגבניות טריות. בישול עגבניות בשמן עוזר לגוף לספוג את הליקופן טוב יותר. עגבניות טריות מכילות אנטי אוקסידנטים נוספים כמו בטא קרוטן וויטמינים C ו-E.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מגן על הראייה
ענבים אדומים
סופר-סטארים במניעת מחלות לב. מחקרים מראים שענבים אדומים, בהם משתמשים להכנת יין, מכילים פוליפנולים, אנטי-אוקסידנטים שמסייעים להדוף התקפי לב. ענבים וצימוקים מכילים גם תרכובות המכונות חומצה טרטרית, שפועלות עם הסיבים שלהן כדי למנוע מחלות של המעי הגס. ענבים אדומים גם מכילים תרכובת בשם רזברטרול, הקשורה לסיכון מופחת לסרטן, לטרשת עורקים ולמחלות הקשורות למוח כמו אלצהיימר.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מסייע לעיכול
פפאיה
מלאה בבטא-קרוטן ובוויטמין C. ממריצה את מערכת החיסון ועשויה לסייע במלחמה בסרטן. מקור לסיבים מסיסים שמסייעים להורדת כולסטרול, ושל אנזים המכונה פפאין המסייע לתהליך העיכול ומקל על דלקתיות. הפפאיה עוזרת לרפא פצעים ורקמות פצועות, כמו גם מחלות דלקתיות כמו קדחת השחת וארתריטיס.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- מסייע לעיכול
פטריות
פטריות אסייתיות כמו שיטאקי נאכלו באופן מסורתי, כדי להאריך את תוחלת החיים. מחקרים מראים שלתרכובות בשיטאקי יש תכונות העשויות לסייע במניעת סרטן ומחלות ויראליות, והן בעלות השפעה ממריצה על מערכת החיסון. פטריות שיטאקי גם מכילות אריטאדנין – תרכובת המפחיתה את רמות הכולסטרול.
סוגים אחרים של פטריות, כמו פורטובלו, הם מקור לוויטמינים מקבוצת B, מרגיעים את מצב הרוח ועשירים בנחושת, בחלבון ובסיבים. נמצא שפטריות מכילות כימיקלים טבעיים, שמעכבים אנזים המוכר בשם ארומאטזה, ובכך עשויות לשחק תפקיד במניעה ובטיפול בסרטן שד. חשוב לבשל את הפטריות, כדי להרוס כמויות קטנות של קרצינוגנים (מחוללי סרטן) טבעיים שהן מכילות.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- משפר את מצב הרוח
פלפלים
מתבלטים ביכולתם להמריץ את מערכת החיסון ולהילחם בנזק שהרדיקלים החופשיים גורמים לתאים, דבר שעשוי לסייע בהדיפת תחלואים כמו סרטן ומחלות לב. הפלפלים, בעיקר האדומים, מהווים את המקור הטוב ביותר מבין הירקות לוויטמין C ומקור מצוין לבטא-קרוטן העשוי לסייע במניעת בסרטן.
שום
מזון על המסייע בזרימת דם תקינה ומפחית כולסטרול. מכיל תרכובות גופרית שעשויות לסייע במניעת גידול תאים סרטניים. חלק מהמומחים אומרים שחשוב לאכול את השום חי, אבל הדבר עלול להכביד על הקיבה. אם אתם בכל זאת מבשלים אותו, קצצו אותו ותנו לו לעמוד 15 דקות, ואז הוסיפו לתבשיל ממש לקראת סוף הבישול, ברגע האחרון.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
שמן זית
אחד משמני הירקות הבריאים ביותר. עומד במרכז הדיאטה הים-תיכונית שכל כך ידידותית ללב. עשיר בשומן חד-בלתי רווי, שגורם להתקשות העורקים פחות משומנים אחרים, ומכיל פוליפנולים, אנטי-אוקסידנטים רבי עוצמה, שעשויים להפחית את לחץ הדם. מסייע להפחית את ה-LDL (הכולסטרול הרע) מבלי לפגוע ב-HDL (הכולסטרול הטוב), ובכך לאזן את מאזן השומנים בדם ולהפחית את הסיכון למחלות לב.
חוקרים גילו שאנשים עם יתר לחץ דם יכלו להפחית את כמות התרופות שלהם, כשהם החליפו סוגים אחרים של שומן בתזונתם בשמן זית כתית מעולה. מחקר אחר הראה שתזונה עשירה בשמן זית ובירקות מבושלים מפחיתה את הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית. מחקר ספרדי שפורסם לאחרונה מצא שאצל עכברים שאכלו מזון עם שמן זית, היה שיעור נמוך יותר של סרטן המעי הגס לעומת עכברים שאכלו את מזונם עם שמן חריע.
בחרו שמן זית מכבישה קרה כתית מעולה – הסוג הכי פחות מעובד של השמן.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
שקדים
מציעים יותר יתרונות בריאותיים מכל שאר האגוזים. למרות שתכולת השומן שלהם גבוהה יחסית, השומן יכול לסייע בהפחתת כולסטרול מאחר שהוא בעיקר בלתי רווי. שקדים הם אחד המקורות הטובים ביותר לוויטמין E, שמגן מפני יתר לחץ דם והתקפי לב, והם מציעים מינון טוב של מינרלים בוני עצם, סידן ומגנזיום, כמו גם ויטמינים מקבוצת B, ניאצין וריבופלבין, המשפרים את מצב הרוח.
חוקרים מצאו שאנשים שצרכו דיאטה עשירה בשקדים, איבדו יותר משקל בהשוואה לאנשים שצרכו דיאטה עתירה בפחמימות עם אותו מספר קלוריות.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- מחזק את העצמות
- שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
- מסייע לעיכול
- משפר את מצב הרוח
תה ירוק
עשיר בפוליפנולים – פיטוכימיקליים שנלחמים ברדיקליים חופשים ועשויים לסייע במניעת מחלות לב וסרטן. מחקר חדש מלמד שפוליפנולים עשויים לסייע בירידה במשקל בזכות המרצת חילוף החומרים של הגוף. התה הירוק גם עשוי למנוע אוסטיאופורוזיס, למנוע תגובות אלרגיות, להקל על דלקת פרקים שיגרונית, לסייע במניעת סרטן העור, למנוע את ההידבקות בנגיף האיידס ועוד. בניגוד לשאר סוגי התה, הירוק אינו עובר תהליך תסיסה, כך שהחומרים הפעילים בצמח אינם משתנים.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
תפוחים
תפוח ביום יכול להרחיק לא רק את הרופא, אלא שורה שלמה של מחלות. תפוחים הם מקור טוב לקוורצטין, פיטוכימיקל שנלחם ברדיקליים החופשיים הגורמים למחלות לב וסרטן. בניסויי מעבדה תאי סרטן המעי הגס וסרטן הכבד שטופלו בתמציות תפוח (הבשר והקליפה) הראו צמצום בגידולים. מחקר שהשווה תפקודי ריאה באנשים שאוכלים תפוח מדי יום, לעומת אנשים שאינם אוכלים תפוחים כלל, הראה תפקודים טובים יותר בקבוצה הראשונה.
גם קליפת התפוח מהווה מאגר עשיר של חומרים טבעיים בעלי תכונות אנטי-סרטניות ואנטי-אוקסידנטיות. תפוחים לא מקולפים עשירים בסיבים, שטובים לעיכול ומפחיתים כולסטרול בכך שהם מטאטאים אותו החוצה מהמעיים. בתפוח ממוצע 3 גרם סיבים המסייעים למערכת העיכול (80% מסיסים המסייעים בהפחתת כולסטרול, ו-20% בלתי מסיסים המסייעים במניעת מחלות סרטן). תפוחים מכילים סיבים ופרוקטוז (סוכר פירות) ויש להם ערך גליקמי נמוך, מה שאומר שהם שומרים על רמות קבועות של סוכר בדם ומרסנים את הרעב זמן רב יותר מפירות אחרים. עדיפים תפוחים אורגניים, כמובן.
יתרונות בריאותיים:
- מועיל לבריאות הלב
- יכול לעזור במניעת סרטן
- שומר על יציבות רמות הסוכר בדם
מסייע לעיכול
בברכה,
ישראל אמרן – מורה ראשי, קרב מגע I.C.F